Norocul nu este întâmplãtor !
Pentru mulţi oameni, succesul se bazeazã pe noroc. Pe jocul întâmplãtor al sorţii, pe felul cum cad zarurile. Dar, în realitate, norocul nu are nimic de a face cu întâmplarea.

Existã situaţii în care succesul este influenţat într-o anumitã mãsurã de “noroc” , dar acest “noroc” nu este accidental. El poate fi controlat şi chiar prezis atunci când cunoaştem şi aplicãm în viaţa noastrã anumite principii ale “norocului” .
Iatã care sunt aceste principii :

  • Stabileşte clar ceea ce vrei – ce vrei sã fii, ce vrei sã ai, ce vrei sã faci cu viaţa ta. Altfel, dacã nu ştii unde vrei sã ajungi , cum vrei sã ajungi acolo ?
  • Fã-ţi un plan de acţiune şi pune-l în practicã. Chiar dacã nu ştii exact toţi paşii de fãcut, îi vei descoperi pe mãsura ce înaintezi spre scopul tãu. Un plan de acţiune este ca o hartã – te ghideazã asupra drumului de urmat.Când te sui în maşinã cu familia ca sã ajungi din Buzãu la Peştera Polovragi , bãnuiesc cã nu te aventurezi la drum fãrã sã ai la îndemânã o hartã rutierã pe care sã te uiţi din când în când pentru a gãsi traseul optim.
  • Poartã în minte permanent scopul tãu – vizualizeazã-l. Dacã îţi doreşti, de pildã, o maşinã nouã în locul bãtrânului tãu Oltcit, colecţioneazã fotografii cu maşina visatã şi posteazã-le la vedere, ca sã le ai cât mai des in faţa ochilor (Fii realist(ã) totuşi – nu începe cu un Maybach sau BMW Z3 !). Mergi într-un showroom, intrã în maşinã, fã un test drive, simte mirosul tapiţeriei , incearcã sã simţi toate senszaţiile pe care le-ai avea dacã ai fi posesorul acestei maşini. Acealaşi principiu se aplicã la oricare alt scop : o casã nouã, o sãnãtate refãcutã, partenerul de viaţã aşteptat etc.
  • Incepe sã acţionezi ca şi cum deja ţi-ai atins scopul. Comportã-te ca şi cum eşti deja sãnãtoasã, eliberatã de boala care te chinuia de ceva vreme. Ca şi cum porţi deja acele minunate cizme negre de piele pe care ţi le doreai atât de mult.
  • Ai încredere în propria intuiţie şi foloseşte-o cât mai des. Vocea noastrã interioarã ne poate furniza în toate situaţiile rãspunsurile de care avem nevoie. Cu o condiţie – sã învãţãm sã o ascultãm. Deprinderea tehnicii meditaţiei este esenţialã în aceastã privinţã. Este uşor de învãţat şi uşor de folosit – dacã avem voinţa de a o folosi.
  • Fii flexibil(ã) – având în minte scopul dorit, ajusteazã­-ţi acţiunile conform cu schimbãrile de situaţie .
  • Ia decizii şi pune-le în practicã. Atenţie : deciziile trebuie sã reflecte ceea ce doreşti tu cu adevãrat, nu ceea ce îţi spun alţii cã ar trebui sã doreşti.
  • Nu te plânge atunci când lucrurile nu merg cum ţi-ai propus. Mai bine analizeazã cum ai putea depãşi obstacolele şi ce lecţie ai putea învãţa de la ele.
  • Fii generos faţã de alţii cu timpul şi banii tãi – seamãnã înainte de a culege, dãruieşte fãrã sã aştepţi ceva în schimb. (De multe ori rãsplata vine înzecitã şi de unde nu te aştepţi …)
  • Ai rãbdare – de multe ori lucrurile nu se întâmplã atât de repede cum ne-am imaginat. Adu-ţi aminte :“Roma nu a fost construitã într-o singurã zi.”
  • Persevereazã – cu cât este nai mare obiectivul tãu, cu atât necesitã un effort mai mare şi mai susţinut. Edison a incercat peste 1000 de materiale (inclusiv un fir din barba lui !) pânã ce a descoperit din ce sã fabrice filamentul becului.
  • Cultivã o atitudine mentalã pozitivã – dacã ai atitudinea mentalã corectã , jumãtate din treabã este deja fãcutã !
  • Fii disciplinat(ã) şi aplicã zilnic principiile de mai sus – fãrã disciplina de a lucra zilnic pentru atingerea scopului nu ai şanse de reuşitã. Trebuie sã îţi imprimi impulsul care sã te punã în mişcare şi sã te menţinã în mişcare. Partea grea este pânã ce capeţi obişnuinţa de a lucra zilnic cu aceste principii. Din momentul dobândirii obişnuinţei , lucrurile devin simple şi uşoare – ai trecut pe pilot automat.
Succesul şi norocul nu sunt întâmplãtoare. Dacã stãpâneşti principiile care influenţeazã “norocul” , vei creşte probabilitatea de a te afla în locul potrivit, la momentul potrivit pentru a realiza ceea ce este mai important pentru tine.
Nu este suficient sã îţi doreşti ca lucrurile sã meargã bine. Fã ca lururile sã meargã bine !

Atunci oamenii vor spune cã eşti o persoanã “norocoasã” .

dr.Silviu Popa
2 Responses
  1. Anonim Says:

    aveti perfecta dreptate.
    Sunt operata de cancer la san din 2004.Am facut tot tratamentul prescris de oncolog si in plus nu am stat in concediu medical decat atunci cand chiar a fost nevoie.
    Dorinta mea vie era sa inving si sa reusesc sa fiu sprijinul fetelor care erau inca eleve la liceu.
    M-am comportat ca si cum as fi un om perfect sanatos.Am mers de doua ori in Italia sa lucrez in concediu pentru k doar stabilitatea financiara imi da puterea de a lupta cu boala.
    Doar cand merg sa iau reteta pentru medicamente de la oncologie vin acasa total daramata.
    Obtin aproape de fiecare data ceea ce imi doresc.
    Cand cer ceva de la Dumnezeu imi imaginez ca am obtinut ceea ce am cerut si in putin timp mi se implineste dorinta.


  2. Unknown Says:

    felicitari, stimata doamna, multa sanatate si sa fiti mereu puternica!