Puterea recunostintei

In fiecare zi ne confruntam cu noi provocari pe care viata ni le scoate in fata. Dar in fiecare zi primim si numeroase recompense pe care adesea le ignoram sau nu le apreciem cum se cuvine. O dimineata insorita, un gest prietenos, o nota buna la scoala a copilului, o cina placuta cu familia, un film excelent la Tv. Cand a fost ultima data cand te-ai oprit o clipa ca sa apreciezi tot ceea ce ai bun în viata ?

Recunostinta pentru ceea ce avem deja este calea prin care obtinem mai mult din ceea ce avem. Ori de cate ori apreciem ceva - de pilda, orele placute pe care le petrecem cu familia - ne umplem inima de un sentiment placut. Acest sentiment, aceasta emotie pozitiva actioneaza ca un magnet asupra obiectului aprecierii, atragandu-l pentru un timp mai mult sau într-o cantitate mai mare.

De ce se intampla asa ? Intre cele sapte legi spirituale ale universului, exista una care se numeste Legea atractiei si care spune “Ceea ce se aseamana se aduna”. Mai precis – atragi în viata ta acele persoane , lucruri si situatii la care te gandesti în mod frecvent. Daca te focalizezi pe ceva pozitiv, vei atrage mai multe situatii pozitive. Daca te focalizezi pe ceva negativ, vei atrage mai multe situatii negative in viata ta. Adu-ti aminte : “De ce ti-e frica nu scapi” . Gandind mereu la lucruri neplacute si insotind gandurile cu emotii negative – teama, ingrijorare, frustrare – nu vei face decat sa-ti inrautatesti viata. Daca îti vei petrece mare parte din zi vaietandu-te, compatimindu-te, gandind la ceea ce nu ai, la tot ce a fost rau in viata ta sau la ceea ce ar putea sa mearga rau, nu vei face decat sa atragi în continuare si mai multe necazuri.Gandindu-te mereu la lipsa banilor sau la boala pe care o ai, vei atrage si mai multe lipsuri si mai multa boala. Aceasta nu este insa o fatalitate, ci rezultatul inevitabil al unei legi .

Vestea buna este ca putem folosi Legea atractiei pentru binele nostru. Aici intervine ceea ce se numeste Puterea recunostintei. Ea incepe sa lucreze pentru tine din clipa in care începi sa apreciezi lucrurile pe care le ai în viata ta. Incearca si vei vedea schimbarea emotionala care se petrece în tine . Incepe sa te bucuri , de exemplu, pentru locuinta pe care o ai. Observa cum gandurile îsi schimba sensul, emotiile tale îsi schimba sensul, cum semnalul pe care îl trimiti în univers îsi schimba sensul. In loc sa te mai focalizezi pe lucruri neplacute si sa atragi mai multe situatii neplacute, vei începe sa te simti mai bine si , prin urmare, sa atragi mai multe situatii pozitive. Incearca – vei fi surprinsa cat de repede vei sesiza schimbarea !

Stiu ca unii vor spune “Nu am prea multe de apreciat in viata mea. Poate gasesc unul-doua lucruri, dar fapt este ca trebuie sa platesc o multime de facturi si un credit la banca si nu stiu cum sa mai ies din aceata situatie.” Ei bine, caracteristica minunata a Puterii recunostintei este ca , atunci cand lucrezi cu ea, vei atrage exact acele situatii care sa îti îmbunatateasca viata. Vei gasi un mijloc de a-ti plati facturile si de a-ti depasi situatia.

Cum se foloseste Puterea recunostintei ? Conditia reusitei este practicarea ei zilnica. La inceput printr-un efort de vointa, timp de cel putin 30 de zile, pana ce devine obisnuinta.Cand vei constata ce efecte produce aceasta noua obisnuinta, nu cred ca va mai renunta cineva la ea.

In fiecare dimineata cand te trezesti, exprima-ti recunostinta pentru noua zi pe care o ai în fata. Ai sansa de a realiza un lucru important, de a primi o veste buna, de a fi generos, de a ajuta pe cineva. Multumeste-i lui Dumnezeu pentru ca îti ofera aceasta sansa. Poti face acest lucru în timp ce îti pregatesti micul dejun sau în timp ce mergi la lucru.

Mai tarziu, la junatatea zilei, cauta ceva placut care a avut loc în cursul diminetii si pe care sa-l apreciezi. Nu conteaza cat de mare sau mic este acel lucru – important este sa reprezinte ceva placut pentru tine. Umple-ti sufletul cu sentimentul de apreciere pentru acesta.

La sfarsitul zilei, in drum spre casa, gandeste-te cateva momente la persoanele de care te bucuri ca sunt în viata ta. Fii recunoscator ca ele sunt alaturi de tine si îti fac viata frumoasa si plina de semnificatie.Gandeste-te în fiecare zi la cate o persoana.

Cand mergi la culcare,apreciaza cu bucurie toate lucrurile si întamplarile petrecute în cursul zilei. Uneori ai putea sa crezi ca ai avut o zi proasta si ca nu ai nimic de apreciat. Aminteste-ti mereu : nu exista zile proaste, ci doar moduri gresite de a privi lucrurile. Pana la urma, chiar daca ai sentimentul ca a fost o zi proasta – cel putin ai depasit-o si ai supravietuit – iar acesta este un lucru pe care merita sa-l apreciezi.

Apreciaza ceea ce ai si vei atrage si mai mult în viata ta. Puterea recunostintei este un prieten foarte puternic care îti poate schimba viata in mod radical – daca esti gata sa o folosesti constient si sistematic. Pentru ca ea îti deschide inima spre frumusetea lumii în care traim si aduce aceasta frumusete în viata ta.

Dr.Silviu Popa