Opiniile celorlalţi

O cauza majora de emotii negative este evaluarea interna. Aceasta are loc atunci când devii preocupat excesiv de modul în care te trateaza oamenii. Daca ai senzatia ca cineva nu îti acorda respectul pe care consideri ca îl meriti, te poti simti insultat si furios si vrei sa le raspunzi la fel. În cazul în care oamenii sunt nepoliticosi sau indiferenti cu tine, poti resimti comportamentul lor ca fiind un atac la adresa personalitatii sau caracterului tau. Aceasta interpretare a atitudinii lor te poate supara sau deprima.

Psihologii spun ca tot ce facem este menit a ne creste respectul fata de noi însine si sentimentul de valoare personala sau de a le proteja pentru a nu fi diminuate de alti oameni sau circumstante. Daca respectul tau personal nu este atât de ridicat precum ar putea fi, vei fi sensibil la actiunile si reactiile celorlalti oameni fata de tine. Vei lua totul personal, ca si cum ceea ce au facut sau spus ei a fost constient si îndreptat intentionat catre tine. Totusi, foarte rar se întâmpla astfel.

Adevarul este ca cei mai multi oameni sunt preocupati de ei însisi si de problemele lor. În proportie de 99% din timp, oamenii sunt adânciti în propriile gânduri despre ei însisi. Ei aloca restul de 1% din energia lor emotionala pentru ceilalti oameni, inclusiv pentru tine.

Persoana care îti taie drumul în trafic este atât de preocupata de propriile gânduri, încât nici nu este constienta de existenta ta. Ar fi prostesc sa te superi din cauza actiunii sale necugetate.


Extras din “Schimbând gândirea, îti schimbi viata” de Brian Tracy