Suferi de anxietate?


În ultima vreme, îţi faci griji din orice, eşti extrem de stresat şi ai o teamă continuă? Află din testul următor dacă eşti predispus către o tulburare anxioasă.

Stresul şi anxietatea sunt emoţii normale, pe care le are orice om şi care chiar pot fi constructive în anumite situaţii. De exemplu, atunci când trebuie să respecţi un ter­men-li­mită, un nivel „sănătos" de anxietate te ajută să te mobilizezi şi să predai proiectul la timp.

Însă această stare devine o problemă atunci când este suficient de puternică încât să îţi afecteze viaţa de zi cu zi sau dacă se menţine pe termen lung. Într-o astfel de situaţie, anxietatea poate fi încadrată în categoria afecţiunilor, manifestându-se atât la nivel mental, cât şi fizic.

Răspunde sincer cu „Da" sau „Nu" la întrebările clasate în categoriile psihic şi fizic, pentru a afla ce risc prezinţi de a suferi de o astfel de tulburare.

PSIHIC
1 Îţi faci griji aproape tot tim­pul?
2 Te simţi în permanenţă obosit şi lipsit de energie?
3 Ţi se întâmplă să te confrunţi cu episoade de atac de pa­nică?
4 Întâmpini dificultăţi de con­centrare atunci când ai de îndeplinit o sarcină, iar acest lucru se întâmplă mai frecvent şi pe durate mai lungi decât în trecut?
5 Eşti neobişnuit de iritabil, atât în ceea ce priveşte munca pe care trebuie să o faci, cât şi oamenii cu care intri în contact?
6 Adormi cu di­ficultate sau te trezeşti mai devreme decât de obicei?

FIZIC
1 Ţi s-a întâmplat vreodată să sesizezi că, fără un motiv anume, inima îţi bate rapid şi puternic (simptom cunoscut şi sub numele de „palpitaţii")?
2 Ai momente în care transpiri abundent, deşi nu faci efort fizic?
3 Manifeşti în mod constant dureri sau tensiune musculară?
4 În special atunci când ai un moment de anxietate, ţi se întâmplă să respiri rapid şi cu greutate?
5 Faci în mod frecvent indigestie sau diaree?
6 Simţi o nevoie urgentă de a merge la toaletă pentru a urina, deşi tocmai ai fost, şi atunci când faci acest lucru urinezi în cantităţi foarte mici?

Răspuns

Dacă ai răspuns afirmativ la mai mult de jumătate din întrebările din fiecare categorie în parte este un indicator că ai putea avea o tulburare anxioasă. Într-o astfel de situaţie, ar fi indicat să te adresezi unui specialist pentru a stabili un diagnostic precis.

Aşa reduci frecvenţa episoadelor de anxietate!

- Practică un sport cu regularitate. În acest fel, reduci stresul şi scapi de tensiunea nervoasă. Exerciţiile fizice făcute dimineaţa îmbunătăţesc starea de spirit pentru întreaga zi.
- Evită consumul de cafea, de ceai, de ciocolată sau de alte produse ce conţin substanţe excitante. Cafeina accentuează senzaţia de nelinişte şi favorizează apariţia unui atac de panică.
- Limitează consumul de zahăr şi de carbohidraţi rafinaţi, deoarece cresc nivelul glicemiei, accentuând sentimentul de anxietate.
- Consumă alimente bogate în vitaminele B şi C, precum şi în acizi graşi Omega 3.
- Ocupă-ţi cât mai mult mintea cu activităţi relaxante şi evită să te gândeşti tot timpul la problema pe care o ai.
- Gândeşte pozitiv, spu­nân­du-ţi că eşti o persoană puternică. Evită să te plângi tot timpul că te simţi abătut, deoarece în acest fel transmiţi creierului că într-adevăr aşa este.
- Foloseşte EFT! Este cea mai puternică tehnică de eliminare a anxietăţii. După ce o inveţi, o poţi folosi de unul singur sau sub imdrumarea unui practician EFT experimentat. Rezultatele sunt vizibile, rapide si definitive.

Atenţie!
Femeile sunt de două ori mai afectate de anxietate decât bărbaţii.

Între şase şi opt la sută din adulţi suferă de anxietate şi de o tulburare asociată ei.