In preajma Paştelui

(extras din scriptul emisiunii “Cultivă succesul” realizata pe Radio Antena satelor )
  
Suntem aproape de a încheia postul Paştelui, la capătul a 8 săptămâni de post.  Care este semnificaţia postului ?

Cuvântul „post” sau „asceza” provine din limba greacă şi inseamnă exercitiu. De fapt, asta si este, pentru ca postul, in general, nu se rezumă doar la o alimentatie fără carne, ouă sau lactate. El este şi perioada in care oamenii trebuie sa facă exercitii pentru a fi mai buni, mai intelepti, mai blânzi, mai grijulii la cum gândesc şi la ce vorbesc. Acum trebuie sa privească mai mult la ei inşişi si mai puţin la cei din jur. Postul inseamnă, inainte de toate, curăţenie, iertare, impăcare, bunătate, iubire.

Deci postul înseamnă deopotrivă curăţirea trupului şi a sufletului.

Da, inseamnă să îţi primeneşti atât trupul , cât şi sufletul. Atât învelişul fizic, corporal, cât şi sufletul, acea scânteie divină şi nemuritoare pe care Dumnezeu a pus-o în fiecare om. A ţine postul doar prin abţinere de a mânca de dulce, fără a te îngriji în acelaşi timp de curăţenia spirituală este ca şi cum ai face curat doar prin curte, în faţa casei, nu şi înăuntrul casei noastre.

De altfel aşa ne învaţă şi Biserica, subliniind ambele aspecte ale postului.

Biserica ne învaţă să întâmpinăm o mare sărbătoare prin purificarea trupului şi a spiritului, adică prin post. Cu atât mai mult când e vorba de sărbătoarea Paştelui, cea mai mare sărbătoare creştină. Ceea ce este însă demn de reţinut este că ştiinţa confirmă necesitatea practicării postului şi dovedeşte utilitatea lui pentru întregul organism. Când spun întregul organism , mă refer atât la corp , cât şi la spirit.

Ce ne spune ştiinţa medicală despre beneficiile postului ?

Se cunoaşte de multă vreme faptul că alimentele de origine animală, în special carnea, aduc multe toxine în organismul uman. Aceste toxine supun ficatul şi rinichi la un efort intens de neutralizare şi eliminare a lor. Dacă nu acordăm din când în când o pauză acestor minunate organe interne, riscăm la un moment dat să le aducem într-o stare de oboseală sau, şi mai rău, să le îmbolnăvim. Postul practicat cu regularitate, aşa cum fac bunicii şi părinţii noştri, oferă această binemeritată pauză de lucru pentru aparatul digestiv şi excretor. De aceea, medicii recomandă abţinerea de la consumul de carne, lapte, brânză, ouă cel puţin o dată pe săptămână, ba chiar de două ori.

Miercurea şi vinerea, cum obişnuiesc mai ales cei în vârstă .

Exact. Iar un motiv esenţial pentru care ei ajung la vârste atât de înaintate este că ţin postul cu regularitate miercurea şi vinerea, precum şi în perioadele orânduite de Biserică.

Iată un exemplu foarte bun în care învăţăturile biblice merg mână în mână cu recomandările ştiinţei.

Este , într-adevăr , un exemplu foarte bun , dar nu este singurul. Mai există multe altele despre care vom vorbi în emisiunile noastre viitoare. Fapt este că,pe măsură ce ştiinţa şi tehnologia progresează tot mai mult, ele au tot mai des ocazia să confirme şi să explice o serie de adevăruri biblice care, până ieri, păreau inexplicabile.    Dar, să revin. Inlocuirea mâncării de dulce cu mâncarea de post, care este de fapt mâncare de origine vegetală, uşurează mult procesul de digestie şi solicită mult mai puţin organismul. Astfel ajungem într-o stare fizică mai relaxată şi, de aceea, mai potrivită pentru a ne detaşa câteva minute de cele lumeşti şi a ne apropia de spiritul nostru şi de Dumnezeu.

Vreţi să spuneţi aşadar că , mâncând de post, ne putem apropia mai uşor de cele sfinte ?

Exact. Ca să mă exprim mai plastic : este mult mai uşor să mă apropii de Dumnezeu când am mâncat o ciorbă de ştevie decât când am mâncat o friptură de pasăre. O mâncare grea, cu multă carne, duce la o digestie dificilă care nu mai lasă loc pentru altceva decât, eventual, pentru somn. O mâncare uşoară lasă creierului suficientă energie pentru găzdui şi gânduri mai înalte, despre natura umană şi relaţia noastră cu Dumnezeu. Ii admir foarte mult pe oamenii care reuşesc să postescă timp de 40 de zile, mai ales pe cei care practică postul negru. Este un exerciţiu remarcabil , deşi dificil, de punere sub control, de disciplinare a propriului corp.

De ce este aşa de dificil pentru mulţi dintre noi ?

Este dificil pentru că trebuie să luptăm cu obişnuinţe alimentare. A renunţa la o obişnuinţă este un lucru foarte dificil, pentru că obişnuinţa vine din subconştient, nu se supune unei hotărâri raţionale. Un om obişnuit să-şi taie dimineaţa o felie grosă de şuncă şi să tragă un pahar de tărie la ea, greu va renunţa la acest obicei alimentar. Mai ales când urmează să depună un efort fizic intens, săpând în grădină sau tăind lemne.

Si atunci ce se poate face pentru a depăşi aceste obişnuinţe ?

O obişnuiţă este înfrântă doar de o altă obişnuinţă. Pentru a-ţi crea obişnuinţa de a posti , trebuie să ai o motivaţie puternică de a face acest lucru. Adică să înţelegi şi să vrei din toată inima să posteşti.Eu cred că mulţi oameni înţeleg că postul aduce sănătate fizică şi spirituală. In plus, dacă ţi-ai creat, în timp, obişnuinţa de a posti miercurea şi vinerea, îţi va veni mai uşor să îţi creezi obişnuinţă de a ţine postul mare al Paştelui.

Cred că am vorbit destul despre ce trebuie să mâncăm sau să nu mâncăm în timpul postului. Spuneaţi că, în afară de abţinere de la a mânca de dulce, postul înseamnă şi purificare sufletească.

Categoric. Postul are efecte minunate atunci când conţine deopotrivă purificarea fizică şi cea spirituală. Dacă vedem în post doar latura alimentară – mănâncă asta , nu mânca asta – parcurgem doar jumătate de drum sau un sfert de drum spre curăţenia fiinţei noastre. In termeni biblici, renunţarea la plăcerile culinare, este doar un prim pas spre mântuirea sufletului. In termeni ştiinţifici, înlăturarea toxinelor fizice, din alimente, care otrăvesc corpul, este incompletă fără înlăturarea toxinelor psihice, care otrăvesc sufletul.

De unde provin aceste otrăvuri ale sufletelor noastre ?

Ele provin de la gândurile şi sentimentele negative. Sentimentele de ură, invidie, frică, îndoială acţionează asupra sufletului nostru la fel cum mătrăguna sau cianura acţionează asupra corpului nostru. Ne otrăvesc viaţa într-un mod indirect şi, de aceea, greu de detectat prin analize de laborator.

Cum anume ne otrăvesc viaţa sentimentele negative ?

Studiile ştiinţifice au demonstrat clar efectul emoţiilor negative asupra proceselor chimice şi biologice din organismul nostru. Ele duc la hipertensiune arterială, ulcer, boli de inimă şi boli psihice.Aproape 75 % din boli se datorează acestor emoţii negative – de aceea se şi numesc boli psihosomatice. Există opinii că această cifră este chiar mai mare , mergând spre 90% ! Practic, în spatele fiecărei boli, cu excepţia celor produse de cauze violente, se află una sau mai multe emoţii negative.

E un lucru trist că ne producem singuri bolile, fără să ne dăm seama, datorită sentimentelor şi gânduriloe negative pe care le întreţinem .

Intr-adevăr este cumplit să constaţi că , prin gândurile şi sentimentele tale, îţi injectezi zilnic otrava care te duce la boală. Si de cele mai multe ori, nici măcar nu suntem conştienţi de acest lucru. Ba, mai mult ni se pare firesc să ne supărăm , să ne îngrijorăm, să ne fie frică sau să îi duşmănim pe alţii. Dar, ca în orice situaţie, există şi aici o soluţie, o speranţă de a ieşi din impas.

Revenim la discuţia noastră. Vorbeam de acele otrăvuri sufleteşti şi despre cum am puteea scapa de ele.
Una din solutii este iertarea. Mai ales acum, in preajma Pastelui, sa iertam pe cei ce ne-au facut rau si sa ne iertam pe noi insine.
Aş dori să dau un exemplu real despre felul cum funcţionează puterea iertării.

Iată ce povesteşte această femeie care avusese numeroase conflicte si probleme cu chiriaşii ei.

        "Intr-o zi obisnuita, mi-a cazut in mana o povestioara, o intamplare reala despre o femeie care, coplesita fiind de dusmani si de necazuri, s-a apucat sa le binecuvanteze pana ce au disparut miraculos toate. Cu energia cu care-i urasem si blestemasem pana atunci, am inceput sa ma rog pentru iertarea si sanatatea lor si sa le aprind lumanari de binecuvantare la biserica. M-am rugat sa fie iertati, sa fie sanatosi, impreuna cu toti cei dragi lor, m-am rugat pentru baiatul caruia ii murise copilul, sa-i dea Domnul un altul sanatos cat mai curand, m-am rugat pentru acela dintre ei care mi-au furat din casă lucruri, sa-l ierte bunul Dumnezeu si sa nu duca nicicand lipsa de nimic, m-am rugat pentru fiecare-n parte. La inceput mai greu, mai cu noduri, mai poticnit, dar cu timpul, tot mai convingator si sincer, pana ce rugaciunile mele au izvorat din suflet. Dar m-am rugat mai ales lui Dumnezeu sa ma ierte pe mine, pentru ca i-am urat si dispretuit si pentru ca am vrut sa ma razbun pe ei.
       Urmarile au fost spectaculoase. Printr-un sir neintrerupt de miracole si oportunitati iesite din comun, pe masura ce ma rugam pentru acei oameni, am castigat prin munca cinstita sumele necesare sa-mi repar casa, sa cumpar toate obiectele necesare pentru casă. Insa, mai presus de compensarea materiala uluitoare (in fond .o modesta functionara, iar mama are o pensie infima), am invatat sa ma bucur de binecuvantarile fiecarei zile, fara sa mai tarasc dupa mine balastul ranchiunii si al resentimentelor. Intr-un cuvant, din clipa in care am renuntat la ura si razbunare si le-am inlocuit cu iertarea, viata mea s-a primenit.”

Impresionant , într-adevăr.

Ceea ce e mai impresionant este că astfel de cazuri sunt mult mai numeroase decâr credem noi.

Ce ne puteţi spune în incheierea emisiunii noastre ?

In pragul sărbătorii Invierii , doresc ascultătorilor noştri să aibă parte de bucurie şi pace sufletească . Sărbători fericite tuturor !