De ce nu au succes curele de slabire ?
Pentru a avea succes cu o cura de slabire, este necesar un lucru la care nu te-ai gandit vreodata ca ar trebui sa-l faci. Un lucru pe care nu ti l-a spus nici medicul, nici nutritionistul, nici instructorul de la sala de fitness.
Te-ai intrebat de ce nu au succes curele de slabire in cele mai multe cazuri ? Incepi cu entuziasm o dieta despre care ai citit ca e folosita cu succes de vedeta X. O aplici si tu vreme de 4,5,6 saptamani cu speranta ca te va readuce de la 62 de kg - cat ai acum, la 52 de kg – cat aveai in urma cu 2-3 ani. Daca ai timp si ceva bani, mergi in plus de 2 ori pe saptamana la sala de fitness ca sa “tragi de fiare” si sa dai jos din kilograme.
Dupa cele 4,5,6 saptamani observi ca ai slabit. Dar numai 3 kg – si atat. Acul cantarului nu coboara mai jos. Nici in saptamana 7, nici in saptamana 8. Dezamagita de acest rezultat modest , satula de regimul alimentar monoton si insipid, obosita de efortul facut la sala (care ti-a dat peste cap programul obisnuit) renunti in cele din urma. Gata, nu merge ! Iar la o luna dupa ce ai renuntat, pui la loc kilogramele pierdute. Si inca unul in plus. Efectul yo-yo, desigur.
Ai trecut printr-o asemenea experienta ? Cunosti persoane care au trecut printr-o astfel de experienta ? Sunt sigur ca da. Numai eu cunosc personal vreo cinci. Atunci iti pui intrebarea: de ce nu merge ? De ce nu au succes curele de slabire ?
Raspuns : pentru ca toate aceste diete sunt centrate exclusiv pe alimentatie. Ele iti arata ce sa mananci, cat sa mananci, la ce intervale etc. Un lucru bun, necesar, dar nu si suficient. Pe termen lung, dietele esueaza deoarece motivul principal pentru care te-ai ingrasat nu este tipul de mancare pe care o consumi.
Cauza pentru care mananci atunci cand, de fapt, nu iti este foame sau mananci mai mult decat are nevoie corpul tau este nevoia de a masca prin alimentatie suferinta produsa de emotiile negative.
Mananci excesiv si nesanatos ca sa nu simti durerea emotiilor pe care le tii in tine de multa vreme. Emotiile tale negative sunt cauza pentru care te-ai ingrasat si nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus ! Daca te simti singura, furioasa, trista sau anxioasa, daca te simti lipsita de confort, intelegere, sex, vei fi tentata sa iti gasesti alinarea in cel mai la indemana drog: alimentele de confort. Inghetata, ciocolata, prajiturile - dulciurile in general , carbohidratii si produsele de patiserie sunt atat de bune si linistitoare incat fac sa fie uitate pentru moment anxietatea sau alte emotii nedorite. In timp, acest mod de a face fata emotiilor negative devine obisnuinta si are drept consecinte cresterea in greutate, diabetul si bolile cardiovasculare.
Specialistii estimeaza ca 95% dintre diete esueaza deoarece dietele standard si programele de exercitii nu se adreseaza adevaratei cauze: problemele emotionale. Acest fapt, desi era de mult cunoscut, a fost complet neglijat – pana recent. Prin aparitia EFT (Emotional Freedom Techniques) avem acum posibilitatea de a elimina rapid emotiile negative si de a avea succes cu dieta dorita.
Irina a castigat multe kg in plus dupa divort, cand si-a cautat refugiul in mancare pentru a face fata sentimentelor de singuratate si abandon ce o copleseau. “Mancam foarte multe dulciuri si nu eram in stare sa rezist la nimic ce continea zahar. Aveam o cofetarie in apropiere si ma opream la cel mult 2 zile ca sa cumpar prajituri, bomboane si fursecuri. Toata seara, pana la culcare, rontaiam din ele.” Irina a incercat cateva diete gasite prin reviste, dar nu a obtinut rezultate. A descoperit pe Internet ca EFT ar putea fi de ajutor. Inttr-adevar, dupa cateva sedinte EFT in care am lucrat pe sentimentele de abandon, furie, durere si singuratate, ea a fost capabila sa revina la obiceiuri alimentare sanatoase si sa dea jos din kilograme. “Acum nu mai sunt obsedata de dulciuri sau alte lucruri pe care obisnuiam sa le mananc. Ma simt de parca m-am eliberat dintr-o inchisoare !”
EFT este foarte eficienta in controlul emotiilor negative si al consecintei directe - mancatul pe fond emotional. Este o tehnica pe care o inveti usor (intr-un singur seminar) si pe care o poti aplica imediat la problemele tale de greutate. Oricat de mari ti se par acestea la inceput! Acum poti folosi cu succes dieta pe care o vrei, impreuna cu aceasta metoda puternica si noua care invinge pofta de mancare excesiva. O data cu identificarea si depasirea emotiilor, vei descoperi ca a urma dieta devine simplu si natural.
Ti se pare prea frumos ca sa fie adevarat ? Incearca .Verifica. Te-ai chinuit cu atatea retete de slabire, te-ai infometat si te-ai obosit fara sa intelegi de ce nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus. Acum stii in ce consta eroarea. Incearca din nou! Live positive!

Silviu Popa. PhD - Doctor în Ştiinţe