EFT la şcoală - experimentul bacalaureat



         Unul dintre domeniile în care EFT poate fi de mare ajutor este performanţa şcolară.
         Un caz particular este pregătirea examenelor şcolare. Emoţiile dinaintea examenului, ca şi emoţiile din timpul examenului pot fi diminuate sau chiar eliminate folosind EFT. Dacă alături de pregătirea didactică, tehnică a examenului există şi o pregătire emoţională pentru acesta, succesul este garantat.
Am verificat această afirmaţie prin utilizarea EFT la cel mai important examen din viaţa unui elev : examenul de bacalaureat.
În 2011 am început un experiment unic în România şi în lume. Nimeni nu l-a mai făcut până acum, după cunoştinta mea. Am lucrat cu 29 de elevi din clasa a XII-a din 2 clase ale unui liceu din provincie. Nici măcar nu era cel mai “tare” liceu din oraş.
Îl cunoşteam bine pe profesorul cu care am organizat experimentul.
L-am rugat să discute cu elevii şi să facă un inventar al emoţiîlor legate de examenul de bacalaureat. Unele aveau legătură cu perioada de pregătire, altele cu participarea propriu-zisă la examen. Iată câteva dintre ele :

mi-e teamă că voi uita tot în ziua examenului

sunt nervos înainte de a intra în examen

simt că nu mai ştiu nimic în sala de examen

mi-e teamă că voi pica examenul şi-i voi dezamăgi pe ceilalţi şi pe mine

inima îmi bate f.tare, îmi transpiră palmele, simt că toată faţa îmi arde

mi-e teamă că nu voi şti să răspund

mi-e teamă că nu mă voi încadra în timp

mă simt confuz şi nu ştiu cu ce să încep la proba orală şi scrisă

nu mă pot concentra când învăţ

mă enervez repede când nu ştiu să fac ceva şi renunţ dacă e greu

nu am încredere că reuşesc

mi-e teamă că subiectele vor fi prea grele

Le-am prezentat elevilor pe scurt tehnica EFT şi am pornit să lucrăm pe fiecare emoţie. Am dat note intensităţii emoţionale, am construit frazele de început, cu alegerile potrivite şi am făcut tapping după exemplul :

Chiar dacă mi-e teamă că voi uita tot în ziua examenului, mă accept aşa cum sunt, total şi profund.

       Nici nu am simţit cum au trecut 3 ore de lucru EFT. Elevii erau amuzaţi şi plăcut surprinşi de rezultate. Deveniseră veseli şi deschişi. “Oare va funcţiona la fel de bine şi în perioada bacalaureatului?”  era întrebarea ce se afla pe buzele tuturor.

După aproape o lună, la încheierea examenului de bacalaureat, am fost sunat de profesorul organizator al experimentului. Era entuziasmat ! Toţi cei 29 de elevi reuşiseră. Coeficient de promovare 100% în condiţiile în care media pe ţară fusese de 42%. Mai mult, primii 2 în topul mediilor de bacalaureat pe centrul de examen (la un liceu mai mare din oraş) făceau parte dintre cei 29.

Concluzia : Atunci când pregătirea didactică pentru un examen este dublată de o pregătire emoţională prin EFT, reuşita la examen este sigura.

Extras din cartea "EFT – acupunctură emoţională fără ace!"

Cartea poate fi comandata la