Cum sa infruntam esecurile


Sunt convins ca de multe ori, ai auzit persoane afirmand ” tocmai acum cand lucrurile mergeau mai bine, mi s-a intamplat…” sau ” de ce trebuie sa trec prin asta, acum cand totul mergea atat de bine ? ” Viata ne serveste atat bune cat si rele.

Este important sa incerci sa constientizezi acest adevar si sa-l accepti. Realizeaza ca nu este totul numai alb sau numai negru. In momentul in care accepti ca in viata ta pot aparea si probleme, unele chiar foarte mari, surprizele vor disparea. Sau altfel spus, socul se va diminua considerabil.

Daca accepti ca orice problema are o rezolvare, vei deveni mult mai relaxat. Sau ca nicio problema, oricat ar fi de mare, nu inseamna sfarsitul lumii. Intotdeauna viata isi va continua cursul, indiferent de problemele si neajunsurile noastre.

Trebuie sa-ti schimbi atitudinea, in ceea ce priveste viata. Tot ce ti se intampla ” bine ” este rezultatul unor actiuni sanatoase sau ganduri pozitive pe care le-ai gestionat corespunzator in trecut.

Nu poti sa te bucuri de rezultate remarcabile in prezent, pe oricare dintre planurile vietii tale, daca in trecut n-ai facut ceea ce trebuia. Nu trebuie decat sa pui semintele potrivite pe terenul potrivit. Acest lucru este bine sa-l faci acum, pentru ca maine sa beneficiezi de rodul obtinut.

Este imperios necesar sa ne schimbam modul de a percepe viata, cu tot ce implica aceasta. Victoriile din prezent sunt rezultatul unei temeinice instruiri pe care ai facut-o in trecut.

Uneori aceasta instruire sau pregatire o facem la insistentele celor apropiati. Nu putine sunt cazurile cand o facem, insa, din proprie initiativa. Important este sa constientizam ca alegerile pe care le facem astazi ne definesc ziua de maine.

Viata ne ofera si bune si rele. Ce facem, insa, cu loviturile primite ? Daca ne traim viata ” prezenti in ea ” si nu ne lasam purtati de vant (rezumandu-ne, doar, la a reactiona), putem sa prevedem si chiar sa evitam anumite evenimente nefericite.

Din pacate, unele ne surprind si asta se intampla, in multe cazuri, cand lucrurile merg pe un fagas bun, in viata noastra. De felul in care raspundem sau reactionam la loviturile primite, viata ne clasifica in invinsi si invingatori.
Asta este realitatea, oricat ar fi de cruda. Cand am afirmat ca trebuie sa ne schimbam modul de a percepe esecurile si loviturile incasate, m-am referit la o noua atitudine, pe care ar trebui s-o avem fata de acestea.

In primul rand nu trebuie sa le mai vedem ca pe niste infrangeri sau ca pe niste tragedii. Este bine sa scoatem din vocabularul nostru cuvinte precum ” ghinion ”, ” esec ”, ” infrangere ”, si sa le inlocuim cu ” provocare ”.

Faptul ca ai picat un examen la facultate, nu inseamna un esec sau o lovitura. Priveste acest lucru ca pe-o provocare. Munceste mai mult, cu mai multa seriozitate, iar rezultatul nu va intarzia sa apara.

Daca, din nefericire, firma la care lucrezi intra in faliment, sau pur si simplu esti disponibilizat, nu este o tragedie. Nu in felul acesta trebuie sa vezi problema. Este doar o provocare careia va trebui sa-i faci fata.

Si, ca orice provocare, iti poate aduce satisfactii imense. Transforma, deci, aparentul esec intr-un succes. Aceasta este atitudinea despre care vorbesc. Este foarte importanta in viata noastra. Nu este teorie ci functioneaza cu adevarat.

Iti voi da un exemplu in sprijinul acestei afirmatii. Cunsoc doua persoane, care in urma cu trei ani, si-au pierdut slujbele. Lucrau la aceeasi firma. Nu erau casatorite, neavand, deci obligatii in acest sens. Salariile erau sensibil apropiate, ambele locuind cu parintii.

Am facut aceasta paralela ca sa intelegi ca situatia celor doua persoane era asemanatoare, sub toate aspectele. Ceea ce a facut, insa, diferenta a fost modul in care s-a raportat, fiecare, la lovitura primita.

Din punctul de vedere al atitudinii fata de aceasta problema, cei doi se deosebeau fundamental. Unul a vazut-o ca pe o adevarata tragedie, iar psihicul sau a alimentat-o, dandu-i proportii uriase.

In schimb celalalt a vazut-o ca pe un nou inceput. S-a apucat sa studieze despre un alt domeniu, si-a infiintat o firma si, la momentul in care scriu aceste randuri, are deja sase angajati, o cifra de afaceri destul de buna si cateva contracte in derulare.

Este foarte optimist si orice incercare a vietii o priveste ca pe-o provocare. Psihicul sau a fost practic modelat sa lucreze in felul acesta. Nu-l sperie nimic. Cand vine vorba despre afacerea lui, afirma ca oricand este in stare s-o porneasca de la capat. Si va fi animat de acelasi entuziasm si aceeasi vointa.

In ceea ce-l priveste pe al doilea, nici dupa trei ani n-a reusit sa mearga mai departe. Inca sustine ca ceea ce i s-a intamplat este o mare lovitura, un ghinion cum numai lui i se putea intampla. Nu a gasit alt serviciu, este foarte deprimat si pesimist in ceea ce priveste viitorul sau. 

Iata doua abordari in care ” esecul ” este vazut total diferit, de doua persoane din aceeasi generatie, ale caror situatii financiare, si nu numai, erau foarte apropiate.

Abordarea optimista inseamna a vedea orice lovitura primita sau incercare la care esti supus ca pe o sursa de noi oportunitati.

Am sa fiu mai explicit si-am sa ma refer la exemplul dat anterior. 

Disponibilizarea este, intr-adevar, o grea incercare. Multi dintre noi o vedem in felul acesta.

Daca, insa, ne referim la abordarea optimista, ar trebui sa ne intrebam ce lucruri bune ni se pot intampla in aceasta situatie. Si cu siguranta putem gasi cateva.

In primul rand, avem mai mult timp liber pentru a ne instrui in alt domeniu si pentru a face alte lucruri pe care, altfel, le amanam.

In al doilea rand, am scapat de anumite persoane de la locul de munca, pe care, indiferent ca ne placea sau nu, trebuia sa le suportam (si pe care nu le alesesem noi).

In al treilea rand, dar nu ultimul, vom avea un program de lucru conceput de noi insine, flexibil si adaptat posibilitatilor noastre.

Asa cum se poate vedea, totul pleaca de la atitudine si de la felul cum abordam problemele. Cand cineva doreste sa ne supere, de noi depinde daca permitem sau nu acest lucru. Aceeasi situatie este prezenta si cand este vorba de esec, lovituri, sau tragedii.

Schimba-ti atitudinea si beneficiile vor fi enorme.