Autosabotajul



Autosabotajul se manifestă sub multe forme. De fiecare dată când lăsăm ca ceva de moment să ne distragă atenţia, de fiecare dată când ne comparăm cu altcineva şi ne considerăm inferiori celui pe care l-am luat drept model, de fiecare dată când ne uităm la vieţile noastre şi spunem: „Nu este ceea ce îmi doream", comitem un act de autosabotaj. De fiecare dată când, inconştient, ascultăm dialogul interior negativ care cântă acelaşi refren pentru a mia oară şi de fiecare dată când ne pedepsim pentru că nu suntem perfecţi, alegem
autosabotajul, în locul iubirii de sine.

Ne autosabotăm, atunci când facem „ce ar trebui", în loc să respectăm dorinţele inimii noastre. Toţi avem atât de multe expresii cu „ar trebui", care stau în calea iubirii complete faţă de noi înşine: ar trebui să mă gândesc mai întâi la ceilalţi; ar trebui să fiu mai maleabil; ar trebui sa fiu fericit că mănânc morcovi când, de fapt, eu aş vrea o bucată de plăcintă. E atât de uşor să fim nemulţumiţi de noi din cauza lui „ar trebui", dar treaba noastră - de fapt, menirea sacră ce ni s-a încredinţat - este să învăţăm să iubim persoana care suntem, aşa cum suntem, în acest moment. Iubirea de sine nu vine din scrierea unei cărţi sau prin câştigarea unui milion de dolari, sau din cumpărarea unei case noi. Respectul de sine vine din micile alegeri, pline de iubire, pe care le facem zilnic - alegerile care ne spun: „Tu eşti important. Tu eşti o persoană bună. Meriţi să ai grijă de tine. Tu contezi".

Cred din toată inima că aceasta este cea mai grea sarcină pe care o avem, mulţi dintre noi. Atunci când suntem cu adevărat în prezenţa divină a naturii noastre umane, facem alegeri care reflectă iubirea sinelui nostru cel mai profund şi ne oferim darurile pe care le merităm pe deplin. Ceea ce simţim despre noi este rezultatul tuturor alegerilor pe care le-am făcut în trecut. Deci, dacă nu vă convine ce simţiţi referitor la voi înşivă, aveţi puterea de a schimba acele lucruri, făcând alte alegeri.

Ce-ar fi dacă obţinerea fericirii şi împlinirii ar fi ceva la fel de simplu ca a vă duce seara la culcare, după ce aţi scris o listă cu toate lucrurile făcute în acea zi, care v-au alimentat respectul de sine şi, apoi, când vă treziţi a doua zi dimineaţă, vă puneţi întrebarea: „Cum o sa mă iubesc şi cum o să mă respect astăzi?" Ce-ar fi dacă mesajele tuturor maeştrilor din vechime, învăţăturile spirituale, cărţile de genul „ajută-te singur" şi toate tehnicile de transformare pe care le-am creat, s-ar reduce la a învăţa cum să ne oferim nouă înşine iubirea pe care încercăm să o primim de la alţii? Ce-ar fi dacă tot ce avem de făcut este să ne iubim complet pe noi înşine şi să facem alte alegeri astăzi - alegeri care reprezintă expresia iubirii noastre de sine? înainte de a lua o hotărâre, întrebaţi-vă: „Oare cineva care se iubeşte pe sine, ar face această alegere? Este această acţiune expresia cuiva care se respectă şi care are grijă de el însuşi?"


Extras din cartea “Intrebărilepotrivite” de Debbie Ford