Descoperã ceea ce iubeşti sã faci !

(Extras dintr-un discurs al lui Steve Jobs – tradus de Silviu Popa)


Când aveam 30 de ani, am citit un aforism care suna in felul urmãtor : “Dacã trãieşti fiecare zi ca şi cum ar fi ultima din viaţa ta, vei gãsi curând care este adevãratul sens al vieţii tale.” M-a impresionat foarte mult şi , de atunci, in fiecare dimineaţã mã privesc în oglindã şi mã intreb : “Dacã astãzi ar fi ultima zi din viaţa mea, aş vrea sã fac ceea ce urmeazã sã fac azi ?” Ori de câte ori rãspunsul este NU prea multe zile la rând, ştiu cã trebuie sã schimb ceva .

Perspectiva unei morţi apropiate este un instrument foarte puternic care m-a ajutat deseori sã fac alegerile importante pentru mine. Deoarece aproape tot ceea ce ne apasã – toate aşteptãrile altora, toatã mândria, toatã teama de eşec – toate aceste lucruri pãlesc in faţa morţii, rãmânând lângã noi doar ceea ce este cu adevãrat important. Gândul cã urmeazã sã te stingi îţi dã ocazia sã eviţi capcana de a face ceea ce este impotriva firii tale. Te elibereazã . Nu mai ai nici un motiv sã nu îţi urmezi chemarea inimii.

Desigur, nimeni nu vrea sã moarã. Chiar şi cei care doresc sã ajungã în rai, nu se grãbesc sã moarã ca sã ajungã mai repede acolo. Ideea este cã timpul nostru este limitat. De aceea nu trebuie sã-l risipim trãind viaţã pe care ne-o impun alţii. Sã nu lãsãm pe alţii – familie, rude , prieteni, colegi - sã hotãrascã în numele nostru cum sã arate viaţa noastrã. Sã nu lãsãm zgomotul fãcut de opiniile altora sã acopere propria voce interioarã. Si , ceea ce este cel mai important, sã avem curajul de a ne urma intuiţia, glasul inimii. Ea ştie deja ceea ce doreşti cu adevãrat sã fii.

Trebuie sã descoperi ceea ce iubeşti sã faci. Aceasta este important mai ales pentru munca pe care o faci şi cu care îţi câştigi existenţa. Munca ta ocupã o mare parte din viaţa ta şi singura posibilitate de a fi satisfãcut de ceea ce faci este sã iubeşti ceea ce faci. Intr-o viaţã de muncã, cu 40 de ore de lucru pe sãptãmânã, petrecem aproximativ 100 000 de ore la lucru. Nu mai socotesc pentru cei ce au propria afacere şi lucreazã un numãr de ore mult mai mare. Oricum, este un numãr uriaş de ore. De aceea, este vital sã iubeşti ceea ce faci şi sã faci ceea ce iubeşti. Sã faci la maximul potenţialului tãu. Cât poţi de bine. Si – nici o grijã – banii vor veni şi ei atunci când iubeşti ceea ce faci

Dacã nu ai descoperit incã scopul vieţii tale, continuã sã cauţi. Nu renunţa. Cautã şi vei gãsi. Fii indrãzneţ. Fii curajos. Viaţa te va rãsplãti.